dijous, 9 d’agost del 2018

Trencant tòpics: Pell de seda





0
Autor/a: Sanhermelando, Vicent

L’autor parteix de la història d’amor de Guillem de Pertusa i Caterina Boïl per anar bastint tota una intriga on no hi faltaran assassinats, traïcions, amants, prostitutes i lluites de poder.

Tot i posar en joc un bon nombre de personatges, el lector no es perd en cap moment. Amb capítols breus i força diàlegs, la novel·la avança amb ritme, posant molt d’èmfasi en les relacions de parella: amors, gelosies, fidelitats i matrimonis de conveniència. Hi apareixen fets i personatges reals –com per exemple la mort de Ramon Boïl, governador de València, l’any 1407, o la importància dels obradors de seda–, però en general ben integrats a la trama, sense que aquesta voluntat històrica de l’autor es faci carregosa.


Una novel·la, doncs, que, sense grans pretensions d’originalitat, ni la punyent càrrega dramàtica del seu referent shakesperià, aconsegueix fer-te passar una bona estona, tot donant a conèixer una mica millor la ciutat. Sabíeu que la València d’aquell temps tenia un bordell municipal considerat un dels més prestigiosos i ben organitzats del territori europeu?